Prečo by ste mali byť k sebe tolerantnejší

Datum: 07.07.2022

Často sa cítite vinní za svoje činy, karháte sa za nesprávny výber slov, chyby, za to, že sa dostávate do nepríjemných situácií. Ale takéto správanie vám nepomôže zmeniť sa k lepšiemu, ale naopak, brzdí pozitívne zmeny a hanbíte sa za seba.

Prečo by ste mali byť k sebe tolerantnejší

Skúste byť tolerantnejší k sebe a svojim zlyhaniam. Zostavili sme niekoľko dôvodov, prečo je to také dôležité.

Každý má právo urobiť chybu

Každý má právo urobiť chybu: dáte druhú šancu svojim priateľom, priateľke, odpustíte svojim blízkym, ktorí vás nejakým spôsobom urazili. Tak prečo nezačnete byť láskaví aj k sebe. Nie ste o nič horší ako tí okolo vás, a ak zlyháte, je to len znak toho, že ste živý človek, nie stroj. Buďte k sebe tolerantnejší a nepredpokladajte, že chyby, ktoré robíte, negatívne ovplyvňujú vašu autoritu a bránia vám v úspechu. Keď urobíte chybu, získate cenné lekcie, ktoré sa vám v budúcnosti budú hodiť viackrát.

Nemôžete predvídať všetko

Aj keď ste mali pripravený podrobný akčný plán, ktorý vás mal doviesť k vytúženému výsledku, nie je to zárukou, že všetko bude tak, ako ste si naplánovali. Na vašej ceste sa vyskytnú nepredvídané okolnosti, ktoré nezávisia od vás. Môžete meškať na dôležité stretnutie kvôli pokazenému autobusu, stratiť potrebný doklad a nakoniec vás môže sklamať osoba, na ktorú ste sa spoliehali. Prijmite, že nemôžete predvídať všetko, a buďte tolerantnejší k sebe a svojim chybám.

Aj správne rozhodnutia niekedy vedú k nepríjemným následkom.

Ak si myslíte, že vám stačí robiť správne rozhodnutia, aby bolo vo vašom živote všetko dobré a pokojné, ste na veľkom omyle. Niekedy aj činy, ktoré by boli v konkrétnej situácii jedinou správnou vecou, stále vedú k nepríjemným následkom. To znamená, že spravodlivým a vyváženým rozhodnutím môžete získať nepredvídateľný výsledok udalostí. Majte to na pamäti, keď nabudúce budete chcieť stráviť svoj čas sebapodceňovaním.

Chyby vás robia skúsenejšími

To najlepšie, čo môžete získať chybovaním a dostávaním sa do nepríjemných situácií, je životná skúsenosť. A verte, že to, čo ste raz zažili, vám pomôže v budúcnosti viackrát minimalizovať následky prípadných problémov. Budete môcť upraviť svoje konania, prísť s plánom krok za krokom, ktorý vyrieši vaše problémy, pričom zahodíte tie možnosti, ktoré minule nefungovali.

Vaše duševné zdravie je najdôležitejšie

Ak sa k sebe správate s prehnanou sebakritikou, ak sa hanbíte za akékoľvek prešľapy alebo chyby, ak žijete s neustálym pocitom viny, vaša psychika určite zareaguje na neustály stres. Úzkostná porucha, depresia, apatia, syndróm vyhorenia.  To všetko a ešte viac sú niektoré z možných dôsledkov vašej neznášanlivosti voči sebe. Buďte práve vy ten človek, ktorý sa vždy utešuje, v prípade potreby ľutuje a motivuje k novým úspechom.

Nemusíte sa obávať toho, čo sa už stalo

Ak ste už urobili nejakú hlúposť alebo ste urobili chybu, nemá zmysel sa tým trápiť a vyčítať si to. Najlepšie, čo môžete v takejto situácii urobiť, je nasmerovať svoje úsilie na odstránenie nepríjemných následkov. Premýšľajte o tom, ako môžete minimalizovať následky a obrátiť všetko vo svoj prospech. A pamätajte, nezáleží na tom, či môžete svoju chybu napraviť alebo nie, bičovanie samého seba je aj tak strata času.

Ľudia a ich činy sa nedelia na „zlých“ a „dobrých“

Ani ľudí, ani to, čo robia, nemožno jednoznačne rozdeliť do kategórií „zlí“ a „dobrí“. Človek môže robiť veci, ktoré schvaľujete alebo neschvaľujete, ale to ho nerobí zlým, s výnimkou zriedkavých prípadov. Rozhodovanie ovplyvňuje veľa faktorov: stresujúce okolnosti, účinok prekvapenia, emocionálny stav človeka, informácie, ktoré má, atď. Zbavte sa uvažovania v čiernobielych kategóriách a buďte tolerantnejší k sebe aj k ostatným.

 

Čítané: 281 x