Prečo majú muži radi veľké prsia, z vedeckého pohľadu

Datum: 07.07.2022

Každý má iný vkus a niekomu sa páčia vysoké, štíhle dievčatá, iní sú naopak na nižšie a plné. Niekomu sa páčia blondínky, inému brunetky.

Prečo majú muži radi veľké prsia, z vedeckého pohľadu

To isté platí pre prsia, ale ak urobíte rozhovor so stovkou mužov, väčšina z nich prizná, že sa im páčia veľké tvary. Ale prečo sa to deje? Je to kvôli štandardom krásy, ktoré nám ukladá populárna kultúra, alebo je tu hlbší podtext?

Veľké ženské prsia môžu naznačovať veľké množstvo estrogénu v tele

Estrogén je všeobecný názov pre podtriedu steroidných ženských pohlavných hormónov, ktoré sa tvoria vo vaječníkoch. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, nielen ženy majú estrogén, ale aj muži. A čo viac, tento hormón produkujú semenníky, o ktorých si väčšina mužov myslí, že tvoria iba testosterón. Predpokladá sa, že estrogén podporuje rast prsníkov a tiež stimuluje vývoj maternice, vagíny a ďalšie feminizačné účinky.

Evolučne v mysliach mužov sa posilnila myšlienka, že čím väčší hrudník, tým ženskejšie dievča pred nimi a tým vyššia je pravdepodobnosť jej plodnosti. Veľké prsia boli navyše indikátorom toho, že dievča prešlo všetkými štádiami puberty a je pripravené otehotnieť.

Veľké prsia môžu naznačovať vyššiu šancu mať dieťa

Veľké prsia, podobne ako boky, sú sekundárnou sexuálnou charakteristikou a spôsobujú vzrušenie. Z hľadiska evolúcie a mnohých kultúr bola žena s veľkými prsiami a širokými bokmi spojená s plodnosťou, schopnosťou porodiť zdravé dieťa.

Toto tvrdenie potvrdzujú mnohé jaskynné maľby našich predkov, kde sú ženy zobrazené ako postavy s veľkými bokmi a objemnými prsiami. Svedčia o tom aj postavy, ktoré našli archeológovia z kameňov a zvieracích kostí, napríklad Venuša z Hole Fels, vyrobená pred 35 až 40 tisíc rokmi. Figúrka má výrazné tvary pŕs, čo naznačuje, že už vtedy si ich naši predkovia aj bez vplyvu masovej kultúry vážili.

Ženské prsia nás môžu odkazovať do detstva

Prsník je v prvom rade nástrojom na kŕmenie dieťaťa a až potom sexuálnym objektom. Dojčenie je spojené s pohodlím a bezpečnosťou. Faktom je aj to, že pri stimulácii prsníka začne ženský mozog produkovať oxytocín, hormón, ktorý spôsobuje pocit spokojnosti a pokoja, ako aj zníženie úzkosti.

Preto muži pri pohľade na hrudník zažívajú nielen sexuálne vzrušenie, pretože ide o sekundárnu sexuálnu charakteristiku, ale aj všetky vyššie opísané emócie, ktoré majú pozitívny vplyv na psychiku. Štúdie ukázali, že muži pod vplyvom oxytocínu sú pokojnejší a odvážnejší. Takže u dospelých mužov aj u detí hrudník spôsobuje sympatie.

Mimochodom, účinok oxytocínu je tu vzájomný. Muži, vidiac veľké prsia, si to podvedome spájajú s detstvom, obdobím, kedy sa cítili bezpečne, a to nielen so sexuálnym podtextom. U žien, ktorých prsia sú stimulované, sa aktivujú rovnaké oblasti v mozgu ako pri stimulácii vagíny alebo klitorisu, čo tiež spôsobuje uvoľnenie oxytocínu. Tento hormón zvyšuje túžbu ženy zblížiť sa s mužom, čo zvyšuje pravdepodobnosť pohlavného styku.

Estetika veľkých pŕs je vnucovaná populárnou kultúrou

Napriek tomu, že sme už skôr povedali, že za všetko nemôže masová kultúra a za záľubu vo veľkých prsiach môže evolúcia, nemôžeme zavrhnúť vplyv médií na našu myseľ. Populárna kultúra nám dlhé desaťročia vštepovala myšlienku, že žena s veľkými prsiami je ideálna žena. Čiastočne za to môžu naše preferencie, ktoré vznikli v dávnych dobách, čiastočne maximalizácia spotrebiteľského postoja ku všetkému. Veľké prsia = viac potešenia.

Faktom tiež je, že niekedy bolo možné zobraziť ženskosť iba pomocou veľkých pŕs, pretože v mnohých kultúrach bolo ženám zakázané vystupovať v divadlách a na iných podujatiach. Takže v skutočnosti jediným rozdielom medzi hercami, ktorí hrajú mužov a ženy, bola iba prítomnosť predmetov zastrčených pod oblečenie. Aby každý divák videl, koho herec hrá, bola táto rekvizita špeciálne prehnaná. To okrem iného ovplyvnilo formovanie neodmysliteľného obrazu ženskosti a veľkých pŕs.

Čítané: 305 x