Čo potrebujete vedieť o rôznych druhoch mlieka

Datum: 06.07.2022

Všetky druhy mlieka sú svojim spôsobom dobré, ale je lepšie pochopiť ich užitočné vlastnosti. O „mliečnej otázke“ by sa nemalo rozhodovať len na základe toho, čo je aktuálne v móde.

Čo potrebujete vedieť o rôznych druhoch mlieka

Výhody mlieka, rastlinného aj živočíšneho, sú rôzne a nútia vás vážne sa zamyslieť nad tým, čo presne sa pre vás do zdravej výživy hodí a čo sa tak len zdá.

Kravské mlieko

Napriek tomu, že mlieko je teraz dostupné v rôznych možnostiach, kravské mlieko zostáva štandardnou možnosťou. Aj keď sa v poslednej dobe dostalo pod rôzne útoky. Dospelý organizmus ho vraj neprijíma, zle sa vyrovnáva so vstrebávaním laktózy a konzumácia kravského mlieka v potrave je príčinou kožných problémov a opuchov.

Ide o to, že nájsť čerstvé a kvalitné mlieko nie je vždy ľahká úloha. Kvalita mlieka nie je veľmi žiadúca, ak krmivo pre kravy obsahuje antibiotiká. Mliečne výrobky vo väčšine prípadov obsahujú rôzne konzervanty a ďalšie látky, ktoré by sme v zložení nechceli vidieť. Preto by ste si mali dávať aspoň väčší pozor na to, čo vložíte do košíka.

Kozie mlieko

Jednou z hlavných výhod kozieho mlieka je, že dokáže nahradiť kravské mlieko pri intolerancii kazeínových bielkovín (spôsobujú ťažkosti pre svoju veľkú štruktúru). Kozie mlieko obsahuje albumín, ktorý má menšiu štruktúru, vďaka čomu sa bez problémov vstrebáva. V pohári kozieho mlieka, ak opäť hovoríme o čerstvom prírodnom produkte, je celý komplex vitamínov A, B, C, D, E, H.

Používa sa na lekárske účely, ak sú diagnostikované choroby žalúdka, štítnej žľazy, srdca (kobalt vo vitamíne B12 pomáha odstraňovať poruchy "srdca" a podieľa sa aj na krvotvornej činnosti) na posilnenie kostí, zlepšenie imunity.

Sójové mlieko

Azda najbežnejší rastlinný variant mlieka je vyrobená zo sójových bôbov. Nie každý má rád chuť sójového mlieka, je krémová a bylinková, čo možno badať pri pridávaní tohto mlieka do kávy.

Existuje však množstvo výhod, ktoré mnohých povzbudzujú k výberu sójového mlieka. Po prvé, je to nízky obsah kalórií, asi 25 kcal na 100 g. V kravskom mlieku je to viac ako 60 kcal. Po druhé, sójové mlieko je bohaté na bielkoviny, čo je zaujímavé napríklad pre ľudí, ktorí sa aktívne venujú nejakému športu. Po tretie, obsahuje látky ako vápnik (v množstve, ktoré je porovnateľné s obsahom v kravskom mlieku), draslík, vitamín A a B12, horčík, mangán. A samozrejme, nezabúdajte na to, že je vhodný pre ľudí, ktorí dodržiavajú zásady vegánstva.

Mandľové mlieko

Chuť mandľového mlieka je jemnejšia a príjemnejšia ako pri sójovom mlieku a to nie je posledný dôvod jeho obľúbenosti. O jeho výhodách sa dá povedať veľa. Napriek tomu, že v ňom nie je toľko bielkovín a vápnika, kompenzuje to obsahom omega-3, kyseliny listovej, ktorá je potrebná pre obehový a imunitný systém, zinku, horčíka a fosforu.

Mandľové mlieko si môžete pripraviť aj sami, ak orechy cez noc namočíte, potom ich ráno olúpete, rozšľaháte v mixéri s pridaním 4 pohárov vody a potom scedíte.

Kokosové mlieko

Fanúšikovia sladkej kokosovej chuti si takýmto mliekom môžu nahradiť dezert. Navyše to nekazí postavu, keď približne 20 - 30 kcal pripadá na 100 ml kokosového mlieka, ktoré neobsahuje fruktózu. Prednosťou na jeho zložení sú vitamíny B a C, zinok, selén a železo, ako aj kyselina laurová, ktorá je cenená pre svoju schopnosť bojovať proti vírusom a baktériám; posilňuje imunitný systém. Obavy môžu spôsobiť iba nasýtené tuky.

Ryžové mlieko

Tento druh mlieka je vhodný pre alergikov na orechy alebo sóju. Jeho obsah kalórií je vyšší, asi 60 kcal na 100 ml, aj tak ale má ryžové mlieko viacero výhod. Prítomnosť vitamínov B a D, antioxidanty, vápnik, horčík, železo, to všetko hovorí pre toto mlieko. Zaradiť ho do jedálnička sa oplatí aj kvôli nízkemu obsahu tuku (obsah kalórií tvoria väčšinou sacharidy).

 

 

Čítané: 274 x