Posvieťme si na dezén pneumatík

Datum: 06.07.2022

O dezéne pneumatík z hľadiska hĺbky bolo snáď už všetko povedané a napísané tisíckrát. Napriek tomu sa nájdu motoristi, ktorí nepoznajú normy a predpisy.

Posvieťme si na dezén pneumatík

Jazdia s ojazdenými pneumatikami, riskujú haváriu i pokutu. Na druhej strane existujú šoféri, ktorí nielenže predpisy poznajú, ale tiež pneumatiky pravidelne kontrolujú. Títo motoristi dobre vedia, že nielen hĺbka dezénu je dôležitá. Pri pneumatikách závisí vaša bezpečnosť tiež od typu dezénu.

Opakovanie matka múdrosti

Najskôr si pripomeňme normy, ktoré platia pre hĺbku dezénu. Je jedno, či vlastníte pneumatiky Kormoran, alebo prémiové značky pneumatík. Vždy platí, že hĺbka dezénu pneumatík nesmie klesnúť u letných variantov pod 1,6 mm. Zimné pneumatiky musia mať dezén hlboký minimálne 3 mm. Pod touto normou vám na cestách nepomôžu ani reťaze na dodávky a ostatné typy vozidiel. Nevyhnete sa pri kontrole pokute alebo dokonca kolízii. Uvedené limity sú zákonom stanovené, ale odborníci radia, aby ste pneumatiky vymenili oveľa skôr, ako klesne dezén na normu.

Dezén podľa smerovania drážok

Na dezén pneumatík je nutné sa pozerať aj z inej strany. Dôležité je to, akým smerom je dezén skonštruovaný. Podľa tohto parametra sa delia pneumatiky smerové, symetrické a asymetrické.

Smerové pneumatiky

Ide o lacnejšie pneumatiky, ktoré keď si kúpite, zostanú vám financie na hliníkové disky. Vďaka dobrému odvodu snehu z drážok sa s týmto typom dezénu stretnete hlavne pri zimných pneumatikách. Ak si kúpite letné smerové pneumatiky, tak sa nemusíte obávať, že by vám hrozil aquaplaning. Drážky dobre odvádzajú aj vodu. Smerové pneumatiky sú síce lacné, ale vám tiež najkratšie vydržia.

Symetrické pneumatiky

Výroba pneumatík so symetrickým dezénom nie je náročná, a preto ide o najlacnejšie pneumatiky na trhu. Prednosť im dávajú majitelia vozidiel strednej triedy. Nie sú vhodné na jazdenie na dlhšie vzdialenosti. So symetrickými pneumatikami sa vozidlo horšie ovláda a na mokrej vozovke môžete mať problémy v zákrutách.

Asymetrické pneumatiky

Pneumatiky s asymetrickým dezénom spĺňajú najvyššie štandardy v ohľade bezpečnosti na mokrej i zasneženej vozovke. Sú stabilné pri vysokých rýchlostiach, dobre odvádzajú z drážok vlhkosť a majú dlhú životnosť. Asymetrické pneumatiky majú nízku hladinu hlučnosti. Oplatia sa vám, ak často jazdíte na dlhšie vzdialenosti.  

 

 

Čítané: 559 x